Beginnen met stippen op porselein
04 juli 2024 
in Stippen

Beginnen met stippen op porselein

Wat is Stippen?

Stippen, ook wel bekend als "dot painting" of "dot art", is een techniek waarbij kleine, ronde stippen worden gebruikt om prachtige patronen en ontwerpen te creëren. Je kunt stippen op verschillende materialen, zoals papier, porselein en hout. Hout wordt vaak gebruikt voor het stippen van mandala's. In dit blog gaan we specifiek in op stippen op porselein, een populaire en ontspannende hobby. Benieuwd naar het stippen van een mandala? Bekijk dan zeker ook dit blog. We vertellen je alles hoe je kunt beginnen met het stippen van een mandala!

We behandelen de volgende onderwerpen:

 • De voordelen van stippen
 • Welke benodigdheden heb ik nodig om te stippen?
 • Hoe begin ik met stippen?
 • Hoe lang moet je gestipte werk drogen?
 • Hoe blijft mijn gestipte werk mooi?
 • De 4 tips voor het beste resultaat

De voordelen van Stippen

Met stippen krijg je niet alleen een erg mooi en creatief resultaat, het is ook nog eens rustgevend en ontspannend. Hier zijn enkele voordelen van stippen:

 • Stressvermindering: Je gaat helemaal op in het herhalende werk van het zetten van de stippen. Stap-voor-stap zie je jouw porseleinen schoteltje, schaaltje of theetipje steeds mooier worden. Het is een heerlijk ontspannend werkje.
 • Concentratie: Doordat je zo gefocust bent op het plaatsen van de stippen en het volgen van een patroon, helpt dit om je aandacht te verscherpen en je concentratie te verbeteren.
 • Creativiteit: Stippen biedt een geweldige manier om je creativiteit te uiten en unieke kunstwerken te maken.

Welke benodigdheden heb ik nodig om te stippen?

Om te beginnen met stippen op porselein, heb je een aantal basisbenodigdheden nodig. Hier is een lijst van wat je nodig hebt:

 • Porselein: Een wit porseleinen object zoals een (gebaks)bordje, schaaltje, theetipje of etagere. Let erop dat het geglazuurd is en geen barsten heeft.
 • Porseleinverf: Speciale verf die geschikt is voor gebruik op porselein. Deze verf is vaak in verschillende kleuren verkrijgbaar.
 • Stipstokjes: Dit zijn stokjes met ronde uiteinden die in verschillende maten komen om stippen van diverse groottes te maken. Je kunt houten of plastic stipstokjes gebruiken, afhankelijk van welke jij het fijnst vindt werken.
 • Microvezeldoekje: Je maakt hiermee je stipstokjes schoon. Doe dit direct nadat je het stokje niet meer nodig hebt of wisselt van kleur. Als je hiermee wacht, is de verf opgedroogd en kan het in je werk komen. Dit doekje mag niet pluizen, anders komen deze pluisjes op je schoteltje. Tip: was de microvezeldoek eerst voordat je het gebruikt.
 • Wattenstaafjes: Hiermee kun je gemakkelijk een stip, waar je niet tevreden over bent, 'weggummen'.
 • Tandenstoker of satéprikker: Komen er luchtbelletjes in je stip? Met een tandenstoker of satéprikker prik je ze zo door.
 • Pincet: Is er toch een vuilje in je werk gekomen? Gebruik dan een pincet om het eruit te halen.
 • Sjablonen of patronen: Je kunt zelf een patroon van tevoren bedenken of tijdens het stippen bepalen hoe het eruit komt te zien. Er zijn ook sjablonen en patronen te koop. Dit kan helpen als je specifieke ontwerpen of patronen wilt volgen. We zijn zelf fan van die van Brechtje van Ge-stipt!

benodigdheden-porselein-stippenOnderin de foto zie je verschillende benodigdheden zoals porseleinverf, stipstokjes in verschillende formaten, een testbordje en een microvezeldoek. Heb je al gezien in wat voor prachtige gestipte vaas de stipstokjes staan? En dan hebben we het nog niet eens gehad over de werken op de achtergrond in de kast 😍

Hoe begin ik met stippen?

Nu je alle benodigdheden hebt, kun je beginnen met je eerste stipproject op porselein. Volg deze stappen:

 1. Reinig het porselein: Maak het oppervlak schoon met alcohol of een reinigingsmiddel om vet, stof en vuil te verwijderen. Laat het goed drogen voordat je aan de slag gaat.
 2. Kies een ontwerp: Beslis of je een sjabloon wilt gebruiken of je eigen patroon wilt creëren. Het is beide goed!
 3. Begin met stippen: Doop het uiteinde van je stipstokje in de porseleinverf en breng de verf aan op het porselein door zachte stippen te maken. Begin in het midden van je ontwerp en werk naar buiten toe.
 4. Laat het drogen: Zorg ervoor dat je je werk laat drogen tussen de verschillende lagen verf als je meerdere kleuren of lagen wilt aanbrengen. Meerdere lagen zorgt voor een mooie diepte.
 5. Bakken: De laatste stap! Laat je werk eerst 24 uur drogen. Zet vervolgens het rooster in de oven op de laagste rails. Plaats je schoteltje, schaaltje of gebaksbordje in de oven en verwarm de oven voor op 150 graden voor 45 minuten. Kies voor hetelucht. Laat de oven helemaal afkoelen, pas daarna haal je je werk eruit.

Hoe lang moet je gestipte werk drogen?

De laatste stap! Laat je werk eerst 24 uur drogen. Zet vervolgens het rooster in de oven op de laagste rails. Plaats je schoteltje, schaaltje of gebaksbordje in de oven en verwarm de oven voor op 150 graden voor 45 minuten. Kies voor hetelucht. Laat de oven helemaal afkoelen, pas daarna haal je je werk eruit.

Door je werk af te bakken, zorg je ervoor dat de verf hecht op je bordje. Hiermee fixeer je als het ware de stippen.

Hoe blijft mijn gestipte werk mooi?

Zet het afgebakken bordje, schoteltje of schaaltje nooit in de vaatwasser, omdat dit ervoor kan zorgen dat de stippen loslaten. Dat zou natuurlijk zonde zijn. Was het voorzichtig met de hand af. Snijd ook niets op het schoteltje omdat dit ook de stippen kan beschadigen. Het kan echt wel wat hebben, maar ga er voorzichtig mee om 😊

De 4 Tips voor het beste resultaat

Hier zijn nog enkele extra tips om het beste uit je stipproject te halen:

 • Gebruik een draaitafel: Dit kan helpen om gelijkmatige stippen aan te brengen, vooral op ronde voorwerpen zoals kommen en borden.
 • Oefen op papier: Als je nieuw bent met stippen, probeer dan eerst op papier om gevoel te krijgen voor de techniek en om te zien of kleuren mooi bij elkaar passen. Je kunt ook een testbordje gebruiken.

testbordje-stippenDoor het stippen op een testbordje kun je direct zien hoe de stip eruit komt te zien op het porselein. Ook kan je testen of kleuren mooi bij elkaar passen. Heb je geen testbordje bij de hand? Gebruik dan papier. Leg er voor de zekerheid iets onder zodat de verf niet per ongeluk doordrukt.


 • Werk in lagen: Voor een resultaat met meer diepte, werk je in meerdere lagen en laat elke laag goed drogen voordat je de volgende aanbrengt.
 • Stap-voor-stap uitleg: Binnen de Knutselclub hebben we een heleboel stiptutorials opgenomen waarin je in realtime (dus onversneld) mee kunt stippen met Brechtje van Ge-stipt. Je kunt het zien als een creatieve workshop, maar dan online zodat je het lekker vanuit huis kunt volgen. De tutorials zitten boordevol tips. Hieronder zie je een voorproefje. Deze video is uiteraard bewerkt zodat je in 12 seconden een goed beeld krijgt. Let op: Stippen is enorm verslavend 😉. Je kunt er hier meer informatie over vinden.

We hopen dat je met dit blog lekker aan de slag kan gaan met het beginnen van stippen op porselein. Veel plezier! 🖌️

Over de schrijver
Reactie plaatsen