Knutselen voor volwassenen (4 ideeën)

Waarom zouden kinderen al het plezier hebben als het gaat om knutselen? Laten we eerlijk zijn, knutselen is niet alleen voor de kleintjes! Volwassenen kunnen ook volop genieten. Het is niet alleen erg leuk, maar ook enorm ontspannend! In dit blogartikel delen we de 4 leukste onderwerpen voor volwassenen.


1. Acrylgieten:

Acryl gieten wordt ook wel acryl pouring genoemd. Dit is een verftechniek waarbij je verschillende kleuren acrylverf verdunt met een pouring medium. Hierdoor wordt de verf dunner en kun je dit over bijvoorbeeld een canvasdoek gieten. Door het doek vervolgens te kantelen, zal de acrylverf over het doek gaan lopen en krijg je de mooiste patronen. Helemaal als je er een paar druppeltjes siliconenolie bij doet, dan krijg je cellen!

We hebben recent een beginners guide: "Wat is Acryl Gieten (Acryl Pouring)" uitgewerkt waarin je precies leert hoe je met het gieten van je eigen schilderij kunt beginnen.


Acrylgieten acryl pouring knutselen volwassenen

Hierboven zie je Knutselclub docente Aglaé aan de slag met acrylgieten. Ze is bezig om het doek te kantelen om zo het doek volledig te voorzien van acrylverf.


2. Ambachtelijke kaarsen maken:

Stel je voor dat je je eigen kaarsen kunt maken - een echte lichtpuntje in je huis! Het maken van kaarsen is niet alleen een ontspannende bezigheid, maar het geeft je ook de mogelijkheid om unieke ontwerpen te maken die perfect binnen jouw interieur passen. Je kunt experimenteren met verschillende kleuren, vormen en geuren. Zo geef je kleur met bijvoorbeeld een waskrijt en geur met etherische oliën. Tip: ook erg leuk om cadeau te geven!


Mira docente knutselclub kaarsen maken en knutselen voor volwassenen blog

Hierboven zie je Knutselclub docente Mira aan de slag met het maken van een blokjeskaars! Met behulp van waskrijt heeft ze de verschillende kleuren gemaakt. Je kunt er naar eigen wens ook een lekkere geur aan toevoegen.

3. Stippen van porselein of mandala's:

Tover het saaie oude porselein om in kleurrijke kunstwerken! Het stippen van porselein, is ook wel bekend als "dot painting" of "dotting". Met speciale porseleinverf en verschillende maten stippenpennen maak je patronen, mandala's of zelfs realistische afbeeldingen. Elk voorwerp, of het nu een bord, een kopje, een vaas of een schaal is, kan worden omgetoverd tot een uniek en persoonlijk kunstwerk. Het stippen van porselein is niet alleen een creatieve uitlaatklep, maar ook een rustgevende activiteit die je helpt om in het moment te zijn en je gedachten te verzetten. Tot slot heb je ook een erg leuk eindresultaat! Tip: zorg dat je je werk nog even afbakt in de oven. Je kunt ook aan de slag met het stippen van mandala's op hout. Dit zijn ronde symbolen en tekeningen rondom een middelpunt. Hieronder zie je een mooi voorbeeld!

knutselclub-stiptutorial-mandala-stippen

Hierboven zie je een gestipte mandala door docente Petra.

4. Dromenvanger:

Naast het maken van kaarsen en het stippen van porselein, is het maken van een dromenvanger ook erg leuk. Je kunt het werkelijk overal hangen: op de slaapkamer of zelfs buiten. Natuurlijk is het ook leuk om cadeau te doen. Een persoonlijk cadeau doet het altijd goed en is leuk om te geven!

Iets meer informatie over de dromenvanger en waarom je het zou moeten proberen:

Een dromenvanger is van oudsher een spiritueel symbool dat voornamelijk afkomstig is van de inheemse culturen van Noord-Amerika, zoals de Ojibwe-, Lakota- en Navajo-stammen. Het staat bekend om zijn vermogen om boze dromen weg te vangen en alleen goede dromen door te laten.

Volgens de overlevering wordt de dromenvanger opgehangen boven het bed of ergens in de slaapkamer, zodat hij 's nachts de dromen kan filteren. Het web in het midden van de dromenvanger vangt de dromen op terwijl ze door de lucht zweven. De goede dromen glijden vervolgens langs het web naar beneden, terwijl de boze dromen vast komen te zitten in het web en 's ochtends vervagen in het zonlicht.

Daarnaast geloven sommige tradities dat de decoratieve elementen aan de onderkant van de dromenvanger, zoals veren, kralen en schelpen, een rol spelen bij het aantrekken van goede dromen. Deze elementen symboliseren positieve energie, bescherming, vrijheid en verbinding met de natuur.

Hoewel de exacte betekenis en symboliek van een dromenvanger kunnen verschillen tussen verschillende culturen en tradities, wordt het over het algemeen beschouwd als een krachtig spiritueel instrument dat zowel bescherming biedt als een positieve energie brengt tijdens het slapen. In de moderne tijd worden dromenvangers ook vaak gezien als decoratieve items die een vredige en harmonieuze sfeer in een ruimte kunnen creëren.

Genoeg redenen om er dus zelf mee aan de slag te gaan!

Mira docente knutselclub kaarsen maken en knutselen voor volwassenen blog

Docente Mira laat trots haar dromenvanger zien. Het was erg leuk en rustgevend om te maken!


Wist je dat we in de Knutselclub Nederlands gesproken realtime tutorials hebben waarin we je stap voor stap laten zien hoe je zelf aan de slag kunt met een heleboel creatieve projecten zoals macramé, Jesmonite, zelfdrogende klei, bloemstukken maken, mozaïeken, stippen en veel meer ? Natuurlijk vind je er ook bovenstaande tutorials!

Klik hier als je nieuwsgierig bent geworden en meer wil lezen over het lidmaatschap!

Over de schrijver
Reactie plaatsen