Jesmonite: de meest gemaakte fouten + oplossingen
24 september 2024 

Jesmonite: de meest gemaakte fouten + oplossingen

Jesmonite is een veelzijdig en populair materiaal voor creatieve projecten. Maar net als met elk ander product kunnen er bij het werken met Jesmonite foutjes optreden. Gelukkig zijn de meeste van deze foutjes eenvoudig te verhelpen of te voorkomen. In deze blog nemen we de meest voorkomende problemen door, samen met handige tips om ze op te lossen! 😊

Ben je nog (vrij) nieuw met dit materiaal? Lees dan eerst dit blogartikel waarin we alles vertellen over Jesmonite.

1. Te lang mengen

Als je Jesmonite te lang mengt, begint het al uit te harden voordat je het hebt gegoten. Hierdoor vloeit het materiaal niet meer goed uit in de mal.

Oplossing:
Minder lang mengen is de sleutel. Probeer de mengtijd te beperken tot maximaal 5 minuten, maar liever nog korter. Zo heb je voldoende tijd om de mal goed te vullen en eventuele luchtbelletjes eruit te tikken.

2. Niet goed doorroeren

Wanneer Jesmonite niet goed is gemengd, kunnen er klontjes ontstaan, hardt het niet goed uit en kan de kleur ongelijk verdeeld zijn.

Oplossing:
Zorg ervoor dat je stevig en gelijkmatig roert. Probeer een volgorde te vinden die voor jou prettig werkt. Een veelgebruikte techniek is om de Base in delen aan de Liquid toe te voegen, zodat er geen klonten in de hoeken van je mengbeker ontstaan.

3. Te snel of te lomp roeren (belletjes)

Te ruw roeren kan ervoor zorgen dat er veel belletjes ontstaan in het mengsel.

Oplossing:
De truc is om een balans te vinden tussen snel en rustig mengen. Belletjes zijn soms onvermijdelijk, maar je kunt ze wel verminderen door de mal na het gieten te schudden en langs de randjes te tikken. Voor een gladder resultaat kun je de binnenkant van de mal eerst met een dun laagje Jesmonite insmeren met een kwast voordat je de rest van het mengsel giet.

4. Belletjes in het eindresultaat

Als er belletjes achterblijven in het eindresultaat, kan dit leiden tot een oneffen oppervlak en zelfs tot schimmelvorming als vocht zich in de gaatjes nestelt.

Oplossing:
Zoals eerder genoemd, schud en tik de mal goed om belletjes naar boven te werken. Het is niet erg als ze aan de bovenkant blijven hangen, want dit is vaak de onderkant van je werk. Je kunt belletjes eventueel ook doorprikken met een satéprikker.

5. Product niet goed opgeslagen

Als Jesmonite te lang of niet correct wordt opgeslagen, kan het gaan klonteren en onbruikbaar worden.

Oplossing:
Bewaar ongemengde Jesmonite luchtdicht, droog, koel en donker, bij voorkeur tussen 5 en 20 graden Celsius. Gebruik het binnen 6 maanden voor het beste resultaat.

6. Werken bij warm weer

Bij warm weer kan Jesmonite sneller uitharden dan je gewend bent, wat kan leiden tot haastige fouten.

Oplossing:
Probeer te werken in een koelere ruimte en houd rekening met een kortere verwerkingstijd. Werk efficiënter door bijvoorbeeld je mallen en gereedschap vooraf al klaar te zetten.

7. Teveel toevoegingen gebruiken

Overmatig gebruik van toevoegingen zoals pigment of poeders kan ervoor zorgen dat Jesmonite niet goed uithardt of broos wordt.

Oplossing:
Beperk de hoeveelheid toevoegingen tot maximaal 2% van het totale gewicht van je mengsel. Voor terrazzo-steentjes mag je iets meer toevoegen, maar wees voorzichtig met andere materialen.

8. Verkeerde toevoegingen gebruiken

Sommige materialen, zoals alcoholinkten of epoxy-pigmenten, werken niet goed met Jesmonite en kunnen zorgen voor plakkerigheid of een slecht eindresultaat.

Oplossing:
Gebruik alleen toevoegingen op waterbasis of droge stoffen die niet oplossen. Acrylverf is bijvoorbeeld geschikt als pigment, maar verwacht wel een minder felle kleur dan bij Jesmonite pigmenten.

9. Verkeerde combinatie met andere materialen

Jesmonite hecht niet goed op alle ondergronden, zoals gladde oppervlakken. Dit kan problematisch zijn als je Jesmonite wilt gebruiken om objecten te bedekken.

Oplossing:
Kies voor een poreuze ondergrond met structuur, zoals onbehandeld hout. Wil je Jesmonite combineren met epoxy? Zorg dan dat je eerst de Jesmonite giet, laat het uitharden en giet daarna de epoxy, omdat epoxy wel goed hecht op gladde ondergronden.

Met deze handige tips ben je voorbereid om fouten bij het werken met Jesmonite te voorkomen en op te lossen. Zo kun je je creatieve projecten naar een hoger niveau tillen! Oh, en weet dat fouten maken totaal niet erg is. Daar leer je juist van! 😊


Enthousiast geworden en wil je nu zelf aan de slag? Bekijk dan deze gratis challenge om te leren werken met Jesmonite en ontdek wat je allemaal kunt maken!

En heb je de smaak nu helemaal pakken, dan kan het leuk zijn om lid te worden van onze Knutselclub, waar je nog veel meer Jesmonite-workshops vindt! 🧡

wat-kun-je-maken-met-jesmonite

Over de schrijver
Reactie plaatsen