Natuurlijke aanmaakblokjes maken van Dennenappels

Natuurlijke aanmaakblokjes maken van Dennenappels

Natuurlijke aanmaakblokjes maken van dennenappels

Welkom bij mijn blog over het maken van natuurlijke aanmaakblokjes met een dennenappel en restanten kaarsvet! Of je nu een fervente kampeerder, een enthousiaste vuurmaker, of gewoon op zoek bent naar een duurzamere manier om je vuur aan te steken, deze DIY-aanmaakblokjes zijn perfect voor jou.

Waarom zijn aanmaakblokjes van dennenappels een goed alternatief?

Laten we beginnen met wat achtergrondinformatie. Traditionele aanmaakblokjes zijn vaak gemaakt van paraffine, wat een bijproduct is van de olie-industrie en niet bepaald milieuvriendelijk is. Gelukkig zijn er natuurlijke alternatieven die net zo goed werken, zoals deze aanmaakblokjes met een dennenappel en restanten kaarsvet.

Maar wat is een dennenappel en hoe werkt dit precies? Een dennenappel is het vruchtbeginsel van een den, en het is een natuurlijk materiaal dat perfect is om als basis te gebruiken. Door de dennenappel in gesmolten was te dopen, wordt het houtachtige materiaal verzadigd met brandstof, waardoor het gemakkelijker vlam vat en langer brandt.

Wat heb je nodig om natuurlijke aanmaakblokjes te maken?

Nu is het tijd om aan de slag te gaan met het maken van deze aanmaakblokjes! Hier zijn de benodigdheden en stappen die je nodig hebt:

Benodigdheden:

  • Dennenappels
  • Een oude pan (tip: kijk eens bij de Kringloper)
  • Restanten van oude kaarsen (die je normaal weg zou gooien)
  • Oude kranten, vuilniszak of een ander oppervlak om op te werken
  • Een tang om de dennenappel vast te houden

Hoe maak je het?

  1. Smelt de restanten kaarsvet in een oude pan
  2. Dompel de dennenappel in de gesmolten was en draai hem rond om ervoor te zorgen dat de was goed is verdeeld over de dennenappel.
  3. Gebruik de tang om de dennenappel uit het oude kaarsvet te halen en leg het op een stuk krant om af te koelen en uit te harden.

En voilà, je hebt nu je eigen natuurlijke aanmaakblokjes met een dennenappel en oud kaarsvet! Ze zijn gemakkelijk te maken en een duurzaam alternatief voor traditionele aanmaakblokjes.

Niet alleen zijn deze aanmaakblokjes beter voor het milieu, maar ze zijn ook nog eens erg leuk om te maken. Het is een geweldige activiteit om samen met kinderen te doen of gewoon om als cadeau te geven aan een vriend/vriendin die graag kampeert.

Leer stap voor stap natuurlijke aanmaakblokjes maken met de videocursus van Mira Roosenburg!

Wist je dat we in de Knutselclub een Nederlands gesproken realtime tutorial hebben waarin we je alles laten zien hoe je zelf natuurlijke aanmaakblokjes maakt?

Klik hier als je nieuwsgierig bent geworden en meer wil lezen over het lidmaatschap!

Over de schrijver
Reactie plaatsen